Úvod O kávě
Obsah košíku
Položek: 0
Cena: 0 Kč

 


 Ubytování v Táboře

motelvega s


 

O kávě

ArabovéVe svých počátcích byla káva často užívána jako určitá forma léku. Běžně se jí užívalo jako stimulantu a jako léku proti trávicím potížím. Zcela jistě byla užívána jako prostředek, jenž měl udržovat bdělost. Nejdříve se kávové zrno jen cucalo, tato forma vstřebávání stimulující složky kávy pravděpodobně předcházela samotnému louhování kávy. Kávové zrno má sladkou chuť, neboť obsahuje rostlinný cukr a asi 1 % kofeinu.

Někdy kolem roku 1400 se z kávových zrn začal připravovat nápoj. K nám do Evropy se káva dostala v 17. století. Vroce 1615 italský cestovatel Pietro della Valle popisoval kávu jako horký černý nápoj, který v létě osvěží, v zimě zahřeje. Zaznamenal, že Turci tento nápoj pomalu popíjejí se svými společníky, jmenuje se cahve, vaří se z plodů nebo semen stromu rostoucího v Arábii. O rok později přivezli první kávu do Evropy benátčané a zpočátku se prodávala v lékárnách. Zájem o ni vzrostl teprve tehdy, když byly otevřeny první obchody s kávou, které zveřejňovaly jak kávu upražit, umlít a připravit. Když pak káva vešla ve známost po celé Evropě, vyvolala podobně jako na Blízkém východě dokonce pobouření. V roce 1674 byla v Londýně zveřejněna petice žen proti kávě, která uváděla, že muži jsou po kávě neplodní. Nastalo období dlouhého obhajování před nezaslouženým hanobením tohoto nápoje.

Postupně se káva začala objevovat a vařit v malých krámcích. První skutečnou kavárnu si v Paříži otevřel Francois Procope v  roce 1689. Byla vybavena zrdcadly a mramorovými stolky a působila velmi elegantně. Brzy měl stovky následníků a kavárny se rychle rodily už díky zvyku shromažďovat se. Tak to bychom měli pár slov o kávě. Nesmíme však opomenout, že je mnoho druhů káv, čili není káva jako káva. Dalšími důležitými faktory jsou pražení, namletí  a způsob přípravy kávy.

Zdroj: Káva a Rádce pro milovníka kávy

 

 
Copyright © 2024 ItalianEspresso.cz. Všechna práva vyhrazena.